W dniu 15.11.2025 r. w siedzibie Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego w Nowych Budach (gmina Budzyń) odbyło się wyjątkowe, międzypokoleniowe spotkanie w ramach inicjatywy pt. „Tradycja przy stole – smak polskości, który łączy pokolenia” realizowanej przez Grupę Nieformalną “Strażnicy Tradycji” w osobach Pani Marii Krupienko, Pani Jolanty Foethke i Pani Nikoli Kubsik wraz z Patronem, Stowarzyszeniem “Dolina Noteci” w ramach “Wielkopolskich Małych Inicjatyw”.
Wydarzenie finansowane było ze środków Narodowego Funduszu Instytutu Wolności
w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030.
Po przywitaniu gości przez Panią Dominikę Koczorowską, głos zabrała Pani Hanna Danielewicz z Izby Historii Ziemi Budzyńskiej, która w fascynujący sposób opowiedziała o dawnych tradycjach kulinarnych naszego regionu. Następnie odbył się konkurs pn. „Rozpoznaj eksponat – tradycja w przedmiotach zaklęta”, w którym wzięło udział prawie 20 osób. Zadaniem było odgadnięcie nazw i przeznaczenia historycznych przedmiotów związanych z kuchnią. Wszyscy byli bardzo podekscytowani rywalizacją i z wielkim zaangażowaniem rozpoznawali historyczne eksponaty. Emocje były ogromne,
a rywalizacja – bardzo wyrównana. Po dogrywce wyłoniono pięć osób, które otrzymały dyplomy oraz drobne upominki.
Kolejnym punktem programu był występ artystyczny zespołu „UNIWEREK”, który wprowadził wszystkich w klimat, śpiewając piękne polskie piosenki. Później na stołach pojawił się aromatyczny żurek, który dodał energii do dalszych działań.
W części warsztatowej każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Na sali dzieci pod okiem dorosłych robiły maślane ciasteczka, a tuż obok przy użyciu nowoczesnego sprzętu – z pomocą Pani Małgosi powstawało świeże masło, owocowy sok, surówka brokułowa i pachnące drożdżówki. Nie zabrakło również degustacji domowego chleba z masełkiem oraz sernika dyniowego.
W kuchni młodzież tarła ziemniaki na placki ziemniaczane, przygotowywali ser do pierogów oraz lepili pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem oraz na słodko z serem. Robiono również racuchy z jabłkami, które razem z plackami ziemniaczanymi były smażone przez uczestników. W dużych garnkach pod okiem kucharza Pana Grzegorza gotował się bigos i barszcz. Wszystkie potrawy na bieżąco były podawane uczestnikom do degustacji. W międzyczasie podano do kawy pyszne ciasta: szarlotkę i malinową chmurkę.
Pani Danuta Reginia ze Stowarzyszenia Młodość i Doświadczenie omówiła prezentację pt. „Tradycje kulinarne, zwyczaje i obrzędy”, która jeszcze bardziej wzbogaciła wiedzę uczestników i nawiązała do idei wydarzenia.
Dokumentację fotograficzną wydarzenia tworzyli m.in. Pani Małgorzata Jęśko-Doręgowska ze Stowarzyszenia Osób po Endoprotezoplastyce Biodra „BIODERKO” oraz Pan Łukasz May ze Stowarzyszenia „ONI” wraz z wolontariuszami Panią Tatianą Kucik, Mikołajem Koczorowskim i Stanisławem Koczorowskim, którzy dbali również
o porządek na sali oraz pomagali w kuchni. W przygotowywanie wydarzenia włączyli się również przedstawiciele Fundacji Ukryte Marzenia, Pani Małgorzata Urszulak i Pan Patryk Strzępka.
Przedstawicielem Patrona, Stowarzyszenia „Dolina Noteci” był Przewodniczący Komisji Rewizyjnej, Pan Aleksander Witt.
Na zakończenie uczestnicy wypełnili ankiety podsumowujące wydarzenie oraz wręczono podziękowania dla osób zaangażowanych w realizację inicjatywy.
Podsumowując, wyniki ankiet jednoznacznie wskazują, że wydarzenie zostało bardzo wysoko ocenione, a jego atmosfera, treści oraz sposób prowadzenia odpowiadały potrzebom i oczekiwaniom uczestników. Inicjatywa okazała się wartościowym działaniem przybliżającym tradycje kulinarne i umacniającym więzi międzypokoleniowe.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za bardzo aktywny udział w wydarzeniu, za ciepłe słowa oraz za tworzenie wyjątkowej atmosfery.
Dziękujemy również wszystkim osobom zaangażowanym w organizację i realizację inicjatywy, za wkład merytoryczny oraz pomoc.
#Fundacja Merkury
#Wielkopolska Rada Koordynacyjna Związek Organizacji Pozarządowych
#Rządowy Program Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030
#Wielkopolskie Małe Inicjatywy











































